Νέος γύρος αντιπαράθεσης φαίνεται πως έχει ξεκινήσει γύρω από την αναγκαιότητα του εμβολιασμού παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. Ο εμβολιασμός είναι ίσως για ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην χώρα μας. Μία μεγάλη μερίδα γονιών πλέον αμφισβητούν την αναγκαιότητα του εμβολιασμού κυρίως λόγω του φόβου για πιθανές παρενέργειες, την διστακτικότητα κάποιων ιατρών στο να συστήσουν τον εμβολιασμό, άλλα και από διάφορους μύθους και θεωρίες συνωμοσίας που επικρατούν γύρω από το εμβόλιο. Πολύ σημαντικός παράγοντας επίσης είναι η πεποίθηση πως κάποιες ασθένειες έχουν εξαλειφθεί, λόγω εμβολιασμού, κρίνοντας έτσι τον εμβολιασμό μη απαραίτητο.

Το θέμα επέστρεψε στην επικαιρότητα μετά τις εξαγγελίες των υπουργών υγείας στην Ιταλία και στην Γερμανία σύμφωνα με τις οποίες ο εμβολιασμός πρόκειται να γίνει υποχρεωτικός για τα παιδιά.

Πώς φτάσαμε εδώ;

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων τα τελευταία 3 χρόνια παρατηρείται έξαρση σε εμφάνιση κρουσμάτων ιλαράς, ανεμοβλογιάς και παρωτίτιδας. Συγκεκριμένα:

  • Στην Ιταλία έχουν καταγραφεί 2.395 κρούσματα ιλαράς το 2017, 840 το 2016 και 250 το 2015.
  • Από την 1η Μαρτίου του 2016 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2017, συνολικά 5.881 κρούσματα ιλαράς καταγράφηκαν στην Ευρώπη.
  • Το 46% από αυτά καταγράφηκε στη Ρουμανία, ενώ το 24% στην Ιταλία και το 9% στη Βρετανία.
  • Σχεδόν το ένα τρίτο όλων των κρουσμάτων ιλαράς στην Ευρώπη αφορούσε ενηλίκους άνω των 20 ετών.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πριν την εισαγωγή συντονισμένων στρατηγικών εμβολιασμού, οι μολυσματικές ασθένειες αποτελούσαν την νούμερο ένα αιτία παιδικής θνησιμότητας. Ακόμα και σήμερα 10,6 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν πριν την ηλικία των 5 ετών, εκ των οποίων τα 1.4 εκατομμύρια θα μπορούσαν να ζουν εάν είχαν εμβολιαστεί.

Κερδίζουμε κάτι μέσω του εμβολιασμού;

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, μέσω του εμβολιασμού, έχουν γίνει μεγάλες πρόοδοι στην εξάλειψη ασθενειών όπως η ιλαρά, η πολιομυελίτιδα, η διφθερίτιδα και η κοκκύτη, από τις οποίες νοσούσαν περίπου 22.000 άνθρωποι με 250 θανάτους ετησίως, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του Π.Ο.Υ. πριν την καθιέρωση του εμβολίου της ιλαράς, το 90% του πληθυσμού είχε προσβληθεί από την ασθένεια πριν την ηλικία των 10 ετών.

Η εφαρμογή στρατηγικών εμβολιασμού τα προηγούμενα 30 έτη οδήγησε σε σημαντικά επιτεύγματα. Η Ευρωπαϊκή Ήπειρος ανακηρύχθηκε το 2002 ελεύθερη πολιομυελίτιδας, ενώ την περασμένη δεκαετία τα κρούσματα ιλαράς μειώθηκαν πάνω από 90%, γεγονός το οποίο δείχνει πόσο αποτελεσματικές μπορεί να είναι οι στρατηγικές εμβολιασμού.

Μέσω συντονισμένων στρατηγικών εμβολιασμού, μπορούν να τεθούν ρεαλιστικοί στόχοι εξάλειψης συγκεκριμένων νόσων λόγω της ανοσοποίησης του πληθυσμού αλλά και να αυξηθεί η παθητική ανοσοποίηση των πολιτών.

Τα εμβόλια μπορούν να αποδειχθούν ως ένα βαθμό αποτελεσματικά και ενάντια σε ασθένειες εκτός εκείνης την οποία στόχευαν, πχ. το εμβόλιο της ινφλουέντζα λειτουργεί κατασταλτικά και ενάντια στην οξεία ωτίτιδα κατά 30%.

Ακόμα και από μία ψυχρή οικονομική οπτική, ο εμβολιασμός είναι αποτελεσματικότερος της θεραπείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης σε 11 ευρωπαϊκές χώρες, το κόστος της θεραπείας για την ιλαρά κυμάνθηκε από 209 έως 480 ευρώ ανά περιστατικό, το κόστος του εμβολιασμού ήταν από 0,17 έως 0,97 ευρώ (Carabin, 2003).

Στην Ελλάδα, οι οδηγίες για το ποια εμβόλια πρέπει να γίνονται, δίνονται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, μέσω του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, το οποίο ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και εγκρίνεται από το Υπουργείο Υγείας.

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε μια συμπαραγωγή του Euronews και του Ευρωπαϊκού Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων για τα οφέλη του εμβολιασμού μέσα από τα μάτια γονιών και παιδιών που έπασχαν από τέτοιου είδους ασθένειες.

https://www.youtube.com/watch?v=F3LUs0vabDY

Πηγές:

ΚΕΕΛΠΝΟ: I, II, III

This site is registered on wpml.org as a development site.