Ο δείκτης μάζας σώματος, η περιφέρεια μέσης και ο διαβήτης είναι εκείνα που φαίνεται να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος διαπιστώνει μια μεγάλη μελέτη. Ο καρκίνος του ήπατος είναι η έκτη πιο κοινή μορφή καρκίνου, και η συχνότητα εμφάνισής της έχει τριπλασιαστεί από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για να καταλήξουν στα συγκεκριμένα συμπεράσματα της μελέτης (Cancer Research), οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από 14 άλλες μελέτες με περισσότερους από 1,5 εκατομμύρια συμμετέχοντες. Μετά τον έλεγχο για την ηλικία, το φύλο, τη χρήση αλκοόλ, το κάπνισμα και τη φυλή, διαπίστωσαν ότι η παχυσαρκία αύξανε τον σχετικό κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος από 21 έως και 142 τοις εκατό ανάλογα με την αύξηση του Δείκτη Μάζας Σώματος. Για κάθε αύξηση 2 ιντσών στην περίμετρο της μέσης, ο κίνδυνος καρκίνου του ήπατος αυξάνονταν κατά 8 τοις εκατό. Επιπλέον εκείνοι που έπασχαν από διαβήτη τύπου 2 είχαν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος, ακόμη και μεταξύ των μη παχύσαρκων ατόμων.

Ωστόσο φάνηκε να μην υπήρχε συσχέτιση του Δείκτη Μάζας Σώματος με τον καρκίνο εάν ο ασθενής έπασχε από ηπατίτιδα, μια αιτία του καρκίνου του ήπατος τόσο ισχυρή που επισκιάζει κάθε άλλη αιτία. Αλλά μεταξύ εκείνων που δεν είχαν ηπατίτιδα, ο αυξημένος κίνδυνος ήταν σημαντικός.

“Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει ότι η παράλληλη αύξηση της παχυσαρκίας αποτελεί μέρος της αύξησης στα ποσοστά καρκίνου του ήπατος οπότε τώρα θα πρέπει να δεχτούμε το γεγονός ότι η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2 συνδέονται στενά με τον καρκίνο του ήπατος», είπε ο επικεφαλής Ερευνητής, Peter T. Campbell, επιδημιολόγος στην Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Πηγή: The New York Times

This site is registered on wpml.org as a development site.